in

ძველი ნაგებობისა და თანამედროვე შენობის საინტერესო ნაზავი – Jones Architects-ის ნამუშევარი

პროექტი, რომელზეც ახლა უნდა გიამბოთ, მოიცავს მეთვრამეტე საუკუნის დასაწყისის უელსური მეურნეობის ისტორიული სახლის აღდგენას და გაფართოებას სამხრეთ უელსში, Brecon Beacons-ის ეროვნულ პარკში. სახლი განლაგებულია ეზოს ირგვლივ მდებარე კომპლექსური შენობების გვერდით, რომლის ხედი იშლება Brecon Beacons-ის დიდებული მწვერვალებისკენ. არქიტექტორებს მიეცათ საშუალება, სახლი ორ განყოფილებად ექციათ – უელსის ტრადიციული ფერმის რესტრავრირებულ სახლად და თანამედროვე შენობად უკანა მხარეს.

“გარეგნულად, ჩვენ შენობა გავაფართოეთ, რათა ის შესაბამებოდა ტრადიციულ უელსის ფერმებს, რადგან უკანა შენობის ნაწილი ჰგავს ცალკეულ ნაგებობას, რომელიც მსუბუქად არის დაკავშირებული ქვის ფერმასთან. თეთრი ცაცხვით შექმნილი მეურნეობისგან განსხვავებით, ჩვენ შევღებეთ უკანა ნაწილი შავად, რათა მკვეთრი კონტრასტი ყოფილიყო მასპინძელ შენობასა და თანამედროვე ნაწილს შორის,” – ამბობენ არქიტექტორები.

მათ გულდასმით მოაშორეს დეკორაციებისა და საფარის ფენები კედლებსა და იატაკზე და გამოავლინეს შენობის ორიგინალური ქსოვილი, როგორც ეს იყო მეთვრამეტე საუკუნის დასაწყისში. ზოგიერთი თაბაშირისა და ხის ნაკეთობების მდგომარეობამ მათ მისცა საშუალება დაეტოვებინათ მოპირკეთება პირვანდელ მდგომარეობაში, მინიმალური სარემონტო სამუშაოების საჭიროებით. ეს საშუალებას აძლევს შენობას ისუნთქოს და უზრუნველყოს ვიზუალური და ტექსტურული თანმიმდევრულობა შიდა სივრცეებში.

ფერმის სახლის უკანა “მიშენება” ახლა მტკიცედ დგას თავდაპირველი ფერმის მეთვრამეტე საუკუნის აღდგენილ ინტერიერთან კონტრასტში. თავისებურად, ორივეს აქვს ძლიერი ტექსტურა, რაც საშუალებას აძლევს მათ გვერდიგვერდ იდგნენ ჰარმონიულად, მიუხედავად სტილისტური განსხვავებებისა.

არქიტექტურული სტუდია: Jones Architects

ფოტოგრაფი: Billy Bolton / Jones Architects

ნანნა დიცელი – ფორმისა და ფუნქციის დანიელი დიზაინერი

მუხის ტახტებით გადმოცემული ისტორია – გელა წულაძის მიერ შექმნილი ინტერიერის ობიექტები