in

სამი სახლის რენოვაციით მიღებული შენობა ვიეტნამში – Space + Architecture-ს პროექტი

ეს უნიკალური სახლი ვიეტნამში, მეკონგ დელტას რეგიონის პატარა ქალაქში მდებარეობს, რომელიც თვალწარმტაცი ბუნებით, მრავალფეროვანი კულტურითა და ხალხით გამოირჩევა. ლოკაციაზე ყურადღებას იქცევს სხვადასხვა პერიოდში აგებული ვიეტნამური, ჩინური და კჰმერული ეთნიკური ჯგუფების მიერ აგებული არქიტექტურული ნიმუშები და ქალაქს განსაკუთრებულ ხიბლს მატებენ.

Alliance Group
Alliance Group

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

პროექტი 3become1 სამი ინდივიდუალური სახლის განახლების შედეგად შეიქმნა და მფლობელის ყველა საჭიროებას აკმაყოფილებს. რენოვაციამდე ამ სახლებს ბევრი შეზღუდვა ჰქონდა – პატარა საძინებლები, ბუნებრივი განათების ნაკლებობა, ჩახუთულობა, ნესტი და დაუსრულებელი სააბაზანოები, გრძელი, ბნელი დერეფნები, არანაირი ბაღი და ლანდშაფტი… სახლი საკმაოდ დატვირთული გზის ახლოს მდებარეობს, მაგრამ განახლებამდე მისი ფასადი არ პასუხობდა გამოწვევებს, არ იყო გამოკვეთილი არც ფორმა და იერსახეც უსახური იყო.

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

ლოკაციაზე არსებული წინა ბაღი განახლდა და მისი ამაღლებული დონე არქიტექტორების პროექტის მიხედვით მოიკვეთა და დადაბლდა ისე, რომ სახლამდე მისასვლელი გზა ბევრად დახვეწილი გახდა. გარდა ამისა, კეთილმოწყობილი ბაღი ატენიანებს გარემოს, ამცირებს მზის მცხუნვარებას, რამაც დიდი წვლილი შეიტანა სახლის ინტერიერის ჩახუთულობის პრობლემის მოგვარებაში.

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

ძველ სახლებს შორის მდებარე კედლები მოირღვა და შეიქმნა სრულიად ახალი, ღია, თავისუფალი, ჰაეროვანი სივრცე, რაც დამკვეთის უდიდესი სურვილი იყო. დრომოჭმული კიბე შეიცვალა ახალი კიბით, რომელიც საშუალებას იძლეოდა გამჭვირვალე მინის ჭერის დამონტაჟებისა. ამ დეტალის წყალობით სახლში არსებული მცენარეები ბუნებრივად იზრდებიან, სახლში მზის შუქი მარტივად აღწევს და შესაბამისად, მცირდება ელექტრობის დანახარჯიც.

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

ახალი ფასადი თანამედროვეობისა და ტრადიციის იდეალური ნაზავია. ნახევარწრის ფორმის დეტალები ძველი სახლების მოგონებებს აღბეჭდავს და სამეზობლოში არსებული სახლების არქიტექტურულ ფორმებსაც ესადაგება. ძველი აგურების გამოყენებით არქიტექტორებმა ვიეტნამურ ტრადიციებს გაუსვეს ხაზი, წითელი აგურით შექმნილი ზიგზაგისებური ორნამენტით კი სახლი შორიდანაც შესამჩნევი და გამორჩეული გახდა. ამასთან ერთად, ცემენტის ფუღუროსებური ბლოკების საშუალებით სახლში ჰაერის მოძრაობა და ვენტილაცია უზრუნველყოფილია – შენობა „სუნთქავს“.

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

აზიური ტრადიციებისა და თანამედროვე სტანდარტების შერწყმა ინტერიერშიც გვხვდება. ქვედა სართული სრულიად ღია დაგეგმარებისაა და აერთიანებს სამზარეულოს, საოჯახო ჩაის სმისთვის განკუთვნილ მაგიდასა და სასტუმრო ოთახს. ოჯახის წევრების კონტაქტის უზრუნველსაყოფად ამ სართულზე სივრცეების არანაირი გამყოფი ელემენტი არ გვხვდება.

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui

3become1 House / Space + Architecture,© Minq Bui
სამი სახლი განახლებამდე

სახლში შეამჩნევთ ბევრ ძველ ნივთს, რომლებიც პატრონებს თავიანთ წარმომავლობასა და განვლილ ცხოვრების გზას ახსენებენ. თანამედროვე სასტუმრო ოთახი გამოკვეთილია ბეტონის კედლით და აქსესუარით – ნამდვილი ლოტუსის ფოთლებისგან დამზადებული ნახატით.

3become1 House / Space + Architecture,Sections 03 and 04

3become1 House / Space + Architecture,First Floor Plan

3become1 House / Space + Architecture,Section 02

3become1 House / Space + Architecture,Ground Floor Plan

3become1 House / Space + Architecture,Microclimatic Section 01

3become1 House / Space + Architecture,Roof Plan3become1 House / Space + Architecture,Secind Floor Plan3become1 House / Space + Architecture,Diagram

ფოტოგრაფი: Minq Bui

ორი ბარი ერთი კონცეფციით – “შრე სტუდიოს” ნამუშევარი

“Rooms Studio”-ს თვალით დანახული თანამედროვე ქართული დიზაინი – ინტერვიუ ნატა ჯანბერიძესთან და ქეთი თოლორაიასთან